879
Ivana Melenová

Ivana Melenová

Terapeutka tradiční činské medicíny a koučka

Hlas srdce rozumem neumlčíš

Po studiích biochemie a mikrobiologie na VŠCHT jsem působila ještě 10 let jako vědec, odborný asistent a manažer kvality akreditované laboratoře. Vedla jsem studenty při jejich diplomových pracích, prováděla výzkum a směřovala k docentuře. Krásná práce, která se díky skvělé šéfové dala dobře skloubit s dětmi, milí kolegové, cestování po konferencích, chvíli jsem měla pocit, že žiju ve snu. Ego bylo nakrmené, ale něco ve mně ale hlodalo a já věděla, že pro tohle jsem se nenarodila.

Musela jsem odejít do světa korporací, kde jsem nakonec působila ve vrcholovém vedení. Pro můj rozvoj osobnosti jsem absolvovala spoustu školení a pracovala se mnou profesionální koučka, díky které jsem v sobě objevila úplně nové nadání. Sama jsem absolvovala výcvik a stala se koučem. Nejprve jsem koučovala v rámci své manažerské pozice interně v práci, ale nemohla jsem si pomoci a po mnoha probdělých nocích přes rozumové důvody zůstat, nakonec poslechla srdce a po 5 letech od mého prvního restartu opustila jistotu zaměstnaneckého poměru a začala podnikat.

Během pár měsíců jsem měla tolik práce, že jsem nevěděla kam dřív skočit a k tomu jsem začala studovat Tradiční čínskou medicínu na Institutu TČM v Praze, ke které mě to vždy táhlo. Zjistila jsem, jak problémy lidí ve firmách, které koučuji, mohu řešit i metodami TČM. A jak většina jejich potíží spočívá v tom, že neposlouchají svůj vnitřní hlas, nejsou v souladu sami se sebou a snaží se vyhovět okolí a hrát role.

Ještě během studií se mi postupně rozjela praxe čínské medicíny do takové míry, že jsem musela řešit, čemu se vlastně budu věnovat více. Srdce mě táhlo k čínské medicíně, ale ego a rozum ke koučinku. Dlouho jsem nevěděla, jak vše skloubit a pomoc přišla „shůry“. Ve 44 letech jsem nečekaně otěhotněla a ke 20-ti leté dceři a 15-ti letému synovi se nám narodilo třetí dítě, chlapeček s Downovým syndromem (DS). A bylo rozhodnuto. Zatímco týmy a manažery koučovat s dítětem v šátku nemůžu, praktikovat TČM ano. Takže jsem nakonec zase musela poslechnout své srdce. Koučink převážně předala do rukou kolegyně a věnuji se víc čínské medicíně.

Nyní děkuji za svou vědeckou minulost, protože vím jak a kde hledat informace o možnostech léčby nemocí spojených s DS a jak propojit tyto informace s TČM. A jak pomáhat nejen našemu Timovi, který je úplně zdravý a drží krok ve vývoji se zdravými dětmi, ale i ostatním rodinám s dětmi s DS.

Všichni řečníci